Filizlenen yiyecekler vitamin, mineral, fitobesin, enzim, protein ve yağ asitleriyle doludur.
Filizlenme; baklagil, tahıl, tohum, çekirdek ve badem gibi besinlerin çimlenmeye başlama sürecidir. Başta baklagiller olmak üzere yenebilir bütün tahıllar, tohumlar, ayçekirdeği ve sert kabuklu yemişler filizlenebilir. Filizlenme nemli ortamda olduğundan kendiliğinden olabileceği gibi, ortam hazırlanarak da yapılabilir. Filizlenen besinlerin vitamin, protein ve enzim değerlerini artar. Filizlenen yiyecekleri yemekte hiçbir sakına yoktur. Aksine özel olarak bazı besinleri filizlendirerek salataların ve yemeklerinizin içine katarak daha besleyici olmalarını sağlayanlar da vardır.
Tohumlar değerli besinleri antibesinsel maddelerin içinde koruyarak daha uzun süre dayanırlar. Filizlendirme, uyuyan tohumu canlı bir bitkiye dönüştürür ve anti besinsel maddeler açılarak içindeki değerli besinleri açığa çıkarır. Filizlenen yiyecekler vitamin, mineral, fitobesin, enzim, protein ve yağ asitleriyle doludur.
Filizlenen yiyecekler deniz sebzeleri ve mavi-yeşil alglerle birlikte dünyanın en iyi üç protein kaynağından birini oluşturur. İçeriğindeki protein vücudun ihtiyaç duyduğu şekilde, yani ham amino asit halindedir.
Pişmiş bir yemekten önce filizlendirilmiş besin tüketmek sindirimi kolaylaştırabileceği için mide ve bağırsaklarınızı da rahatlatabilir.
Taze barbunya, bezelye gibi sebzeler kabuklarından çıkarıldıklarında kısa sürede filizlenirler. Filizlenen barbunya ve bezelyenin pişirilmesinde bir sakınca yoktur. Filizlenen barbunya yüksek oranda protein içerir, aminoasit yüklüdür Ancak filizleri kırarak salataya eklemek daha mantıklıdır. Özellikle çimlendirmek için mucize besin olarak adlandırılan buğday çimi tercih ediliyor.