FİLİZLENMİŞ GIDALAR

FİLİZLENMİŞ GIDALAR

Filizlendirilen baklagil ve tohumlarda A,B,C,D ve E vitaminleri vardir. Filizlendirilmeden tuketilenlere gore %800’e kadar daha cok vitamine sahiptirler. Proteinleri amino asitlerin ayrilmis halde oldugundan mide onlari kullanabilmek icin parcalamak zorunda kalmaz.

Filizlerin icindeki karbonhidrat ve yaglar daha kolay hazmedilir.

25gr. Cimlendirilmis yoncanin kalorisi 4, nohut, mercimek ve mas fasulyesinin 7, soyanin 12 ve bugdayinda 8 dir.

Cimlenmis tahillari salatalariniza ekleyerek tuketebiliirsiniz. Bu salatalar, protein ve enzim dolu bir yiyecege donusuyor.

Cimlendirme islemini evde kendiniz kolayca yapabilirsiniz. Yesil mercimek, mas fasulyesi ve nohut cimlendirilen besinlerden sadece bazilaridir.

Cimlendirme islemi nasıl yapılır:

Tohumları bol su ile ve itinayla yıkayın. Kavanoza koyun üzerini su ile kaplayın. Sonra bir tülbenti bu kavanoza örtün. Ve bir iple çevresini bağlayın, tülbent açık kalmasın. (Beklediği yer soğuk olmasın. Mutfak tezgahı olabilir mesela) Bir gün sonra tohumların suyunu bir süzgeç yardımıyla süzün ve temiz su ile durulayın. Bu işlemden sonra yine kavanoza yerleştirin. Yine tülbentle kapatın. Bu kez karanlık bir yere koyun. Ertesi gün yine sudan geçirip tekrar kavanoza koyun. Tohumları ıslatma işlemini günde iki kez yapın. Sonuçta uygun ortam ve atmosferi yakaladığında tohumlar (ya da taneler) filizlenmeye başlayacaktır. Tohumlar çimlenince güneşi koyun ve 3-4 saat bekletin. İşte güneşle buluşan çimlenmiş tohum “süper besin” olarak karşınızda! Yeşil mercimeği, buğdayı, maş fasulyesini, nohut gibi tahılları rahatlıkla çimleyebilirsiniz. Elde ettiğiniz filizleri salatalarda kullanabilirsiniz. Sadece canlı hücrelerde yer alan bazı maddeler bu filizlerde bulunuyor. Örneğin koruyucu RNA ve DNA içeriyorlar ve bunlar yaşlanmaya karşı işlevi olan nükleik asitler.