Filizlenmiş tahıl ve tohumun besin değerinde müthiş bir artış oluyor ve düzenli olarak tüketmek yaşlanmaya set çekiyor.
Çimlenmiş tahılları eklediğiniz salata protein ve enzim dolu bir yiyeceğe dönüşüyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin ve genç kalmanın yolu düzenli olarak filizlendirilmiş tahılları tüketmekten geçiyor.
Bitkileri hastalıklarda yardımcı olarak kullanmak yüzyıllardır bilinen gerçek. Biliyorsunuz bundan 800 yıl önce Selçuklular söğüt ağacından ağrı kesici olarak yararlanıyorlardı. Bugün ise aspirin bu ağaçtan elde ediliyor. Doğal bitkilerden yararlanmak herkesin hakkı fakat önce tıbbı ihmal etmemeli. Önce doktora gidip teşhisi belirledikten sonra, verilen tıbbi ilaçları da ihmal etmeden bitkilerin devasına başvurabilirsiniz.
Şimdi size “taptaze” ve süper bir besini nasıl elde edebileceğinizin yöntemlerinden söz edeceğim. Bu besin: çimlenmiş tohum ve tahıl filizleri. Hayli fazla mineral, vitamin ve enzim içeriyor.
Evlerde yapılabilen filizlendirme çok basit bir işlem. Yeşil mercimek, buğday, maş fasulyesi ve nohut çimlenebilecek besinlerden bir kaçı. Tohumları bol su ile ve itinayla yıkayın. Kavanoza koyun üzerini su ile kaplayın. Sonra bir tülbenti bu kavanoza örtün. Ve bir iple çevresini bağlayın, tülbent açık kalmasın. (Beklediği yer soğuk olmasın. Mutfak tezgahı olabilir mesela) Bir gün sonra tohumların suyunu bir süzgeç yardımıyla süzün ve temiz su ile durulayın. Bu işlemden sonra yine kavanoza yerleştirin. Yine tülbentle kapatın. Bu kez karanlık bir yere koyun. Ertesi gün yine sudan geçirip tekrar kavanoza koyun. Tohumları ıslatma işlemini günde iki kez yapın. Sonuçta uygun ortam ve atmosferi yakaladığında tohumlar (ya da taneler) filizlenmeye başlayacaktır. Tohumlar çimlenince güneşi koyun ve 3-4 saat bekletin. İşte güneşle buluşan çimlenmiş tohum “süper besin” olarak karşınızda! Yeşil mercimeği, buğdayı, maş fasulyesini, nohut gibi tahılları rahatlıkla çimleyebilirsiniz. Elde ettiğiniz filizleri salatalarda kullanabilirsiniz. Sadece canlı hücrelerde yer alan bazı maddeler bu filizlerde bulunuyor. Örneğin koruyucu RNA ve DNA içeriyorlar ve bunlar yaşlanmaya karşı işlevi olan nükleik asitler.